Bronquiolitis i bronquitis en nens

Actualment, com és habitual per aquestes dates, hi ha les consultes pediàtriques plenes de nens petits amb tos i problemes de dificultat respiratòria, es tracten en la majoria dels casos de bronquiolitis pròpies dels lactants i bronquitis en els quals ja havien presentat bronquiolitis anteriorment.
La bronquiolitis és una infecció de l’aparell respiratori del nen, en general menor de dos anys, causada per diverses classes de virus, principalment el virus respiratori sincitial (VRS). Les epidèmies solen presentar-se en els mesos freds, des de novembre a març, amb pics més intensos cada dos anys.
La infecció afecta els bronquis més fins, d’aquí els seus símptomes. A l’inici és un refredat de vies altes, amb rinitis, mucositat i una mica de tos, de vegades amb febre. En nens grans i adults sol manifestar únicament d’aquesta forma, però en els més petits, alguns al cap de dos o tres dies empitjoren, augmenta la tos, respiren de forma ràpida, amb dificultat (marcant-les costelles, i l’abdomen puja i baixa de forma exagerada amb la respiració), de manera sorollosa, amb xiulets i bombolleig a causa de l’obstrucció dels bronquis per la inflamació i el moc. El procés sol durar al voltant d’una setmana, encara que la tos es pot prolongar fins a tres setmanes. En els casos més greus o amb predisposició genètica és freqüent que amb cada refredat es presentin símptomes similars durant els següents mesos o primers anys. Alguns tenen més risc de presentar asma en edats posteriors.

Com a factors de risc d’evolució de la infecció a bronquiolitis s’han assenyalat l’absència de lactància materna, la prematuritat, l’exposició al fum de tabac i l’assistència a llar d’infants.
En general el curs és benigne i només es requereixen mesures generals de suport (antitèrmics si hi ha febre alta, administrar líquids, preses d’aliment més freqüents i en petites quantitats per evitar que el nen es cansi, rentats nasals i mantenir-lo en posició una mica incorporada per facilitar la respiració).
El pediatre pot assajar l’ús de broncodilatadors (salbutamol) no sempre efectius. Actualment no existeix cap medicament que faciliti la curació i la infecció segueix el seu curs natural. Els antibiòtics no són útils si no és que aparegui sobre infecció bacteriana. Quan la gravetat és major es necessita hospitalització.
Com a mesures de prevenció s’ha d’evitar la llar d’infants en menors de tres mesos o si han estat prematurs, evitar el contacte amb altres nens que acudeixin a llars d’infants i si hi ha germans petits, rentat de mans en arribar a casa i impedir si estan refredats que tussin en la proximitat del beu, evitar contactes amb adults refredats i si aquests són els pares, rentat de mans i ús de mascaretes. Així mateix, evitar aglomeracions de gent i ambients amb fum de tabac. Objectes com joguines, que hagin tingut contacte amb nens refredats també poden ser font de contagi.

Dr. Ernesto Sánchez Sánchez


Notice: Undefined variable: mutuesEspecialitats in /var/www/vhosts/gruptredic.com/tredic.com/verneda/wp-content/themes/centremedicelmasnou/template-parts/content.php on line 100